Agressie O.V. 33 procent toegenomen. GVB noteert 2009 een daling van 17 procent


AMSTERDAM - Het aantal gemelde incidenten van geweld in het stads- en streekvervoer is de laatste drie jaar met 33 procent toegenomen, blijkt uit een analyse van de Taskforce Veiliger Openbaar Vervoer (TVOV).
Chauffeurs, conducteurs en toezichthouders in de Randstad hebben iets vaker te maken met agressie dan collega's in de provincie, maar het verschil tussen stad en platteland neemt de laatste jaren wel af.

De vervoersbedrijven Arriva, Connexxion, Syntus en Veolia registreerden in 2007 3869 incidenten, in 2008 waren dat er al 4711.

Volgens het GVB (sinds 2008 met alle werknemers gestart met 5 jarig trainingsconcept van Verkeersveiligheid Groep Nederland) gaat het in het openbaar vervoer in Amsterdam juist de goede kant op. Het aantal incidenten lag in 2008 weliswaar op 2128, maar dat is minder dan in de jaren ervoor. ''De cijfers die genoemd worden in de analyse zijn voornamelijk cijfers van streekvervoerders. Dat is appels met peren vergelijken. Het GVB vervoert in de stad net zo veel reizigers als de NS landelijk doet,'' aldus een woordvoerder.

''Wij zien juist jaren aaneen een daling. In de eerste helft van 2008 waren er 1140 meldingen van onder meer agressie en geweld, dit jaar zitten we in de eerste helft van 2009 op 936 meldingen. Dat is een daling van 17 procent.''

Ook stelt het GVB dat het veiligheidsgevoel van het personeel is toegenomen dankzij de afname van het aantal incidenten.

Bron: Het Parool

Klik hier om contact met ons op te nemen « Vorige pagina
© Copyright Centrum voor Duurzame Mobiliteit
« Vorige pagina

Actueel

» Jongeren in het verkeer
Effectieve verkeerseducatie
» Achmea online
'E-driver' in plaats van testcircuit
» GVB Amsterdam
Daling agressie met 17%
» Centraal Beheer Achmea
Nascholing beroepschauffeurs