'E-driver' in plaats van testcircuit


APELDOORN - Geen rijvaardigheidstraining op een testcircuit, maar via de digitale snelweg. Centraal Beheer Achmea en de Verkeersveiligheids Groep Nederland hebben daarvoor een online trainings- en informatieplatform ontwikkeld.
Op het platform worden (video)trainingen en informatie aangeboden.

Doelstellingen zijn het voorkomen van ongevallen & schades, het besparen van brandstof en door de reductie van de uitstoot van CO2 bijdragen aan een schoner milieu.

Centraal Beheer ziet 'E-driver' behalve als een zakelijk product als een vorm van maatschappelijk verantwoord ondernemen (mvo). In eerste instantie steekt de Apeldoornse mobiliteitsverzekeraar met het internetplatform in op 'het nieuwe rijden'. Het idee daarachter is onder meer dat door vroeg te schakelen brandstof wordt bespaard. Al geruime tijd worden reclamespots uitgezonden (persiflage op de roemruchte tv-serie Dukes of Hazard), om televisiekijkers daartoe te verleiden.

Centraal Beheer verwacht nu ook de zakelijke markt te kunnen aanspreken. Die wordt aangetrokken door de mvo-gedachte, maar is bovendien gevoelig voor financiële argumenten. De verzekeraar heeft een rekenmodel ontwikkeld. Een bedrijf met een drieduizend dieselauto's tellend wagenpark, waarvan zestig procent van de mensen de online training volgt, kan met 'nieuw rijden' jaarlijks 440.000 euro besparen, zegt Adriaan Heino van Centraal Beheer.

Wil je iedereen op een circuit trainen, dan creëert dat in eerste instantie extra verkeersbewegingen en dus milieubelasting, zegt Heino, terwijl er bovendien niet voldoende trainingscapaciteit is.

TNO Quality heeft opdracht gekregen om een jaar lang de ervaringen en de effecten van de training te meten. Dan wordt duidelijk hoe groot de kostenbesparing is en hoeveel CO2-reductie mogelijk is.

Om de online trainingen voor werknemers extra aantrekkelijk te maken wordt er een competitie-element aan gekoppeld. Verder kunnen de deelnemers zegeltjes sparen, waarmee artikelen kunnen worden gekocht in een webshop.

Na het 'nieuwe rijden' zal ook aandacht worden besteed aan het voorkomen van ongevallen. Dat kan door het aanbieden van een antisliptraining op een circuit, maar volgens Centraal Beheer zijn er ook online mogelijkheden. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om het bewust maken van risico's.

Het internetplatform komt later ook voor particulieren beschikbaar. Via de site kan dan ook de beste vergaderlocatie worden uitgerekend, rekening houdend met alternatief vervoer. Ook carpoolen wordt daarbij betrokken.

Bron: www.destentor.nl

Klik hier om contact met ons op te nemen « Vorige pagina
© Copyright Centrum voor Duurzame Mobiliteit
« Vorige pagina

Actueel

» Jongeren in het verkeer
Effectieve verkeerseducatie
» Achmea online
'E-driver' in plaats van testcircuit
» GVB Amsterdam
Daling agressie met 17%
» Centraal Beheer Achmea
Nascholing beroepschauffeurs